Kung kung kung ...KUNG i baren

Jag läste hos en bloggkamrat att vad svenska mammor önskar sig allra mest på morsdag är ett restaurangbesök.....

( När vi gifte oss så sjöng en god vän till mig ....." på morsdag ska hon få tulpaner " det har inte blivit så många tulpaner den dagen....men )


Hipp Hipp Hurra ! då fick jag den allra bästa morsdagespresenten i går trots att jag ingen mamma är och inte förväntar mig en sådan.....


Vi var nämligen på "Man in the moon " som ligger i hörnet Tegnergatan / Tulegatan....inredningen är inte märkvärdig mera som en engelsk pub.....men maten !!!!!!!

Just nu har man sparrisveckor där, och jag ÄLSKAR sparris


Grillade lammracks med rostade vårprimörer vit inbakad sparris med rosmarinsky
Gödkalvsentrcote med rödvinsås...rostade grönsaker  sparris och pommes maxim....
och därtill ett glas av en alldelens underbar Merlot.....

jag säger som Leila ....MUMS !


Tack Älskling för den Middan...                                          För övrigt är MOFFI kung i barenDu är inte feg....

När jag ringer till min kära " faster Bojan " så säger hon ofta " men du är inte feg du "...

och då menar hon att hon tänkt på mig...Ett talesätt som man inte så ofta hör, men hon säger det, och ofta ofta när jag ringer henne så säger hon det.

Det är inte dåligt det att ha en kär gammal faster som ofta tänker på en.

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit och berättat om henne. Hur empatisk och känslig hon är. Hon har sina känslosprötar ute och känner av hur man har det och hur man mår.
Hon har sin tro och hon tror på  gud,  och hon tror att gud svarar på hennes bön , och därför ber hon ofta ofta för oss när vi har det svårt och står inför små som stora problem.

Tankeöverföring har man talat om förut här, och om detta är någon form av tankeöverföring det vet inte jag ....men jag vet att oavsett hur,  och vad jag tror så känns det skönt att vara innesluten ien sådan stor och omtänksam kärlek...Hon månar inte bara om mig utan om hela min familj ja till och med lille Moffi omsluter hon i sin omsorg och bön, och jag är oerhört tacksam över att vara innesluten under hennes vingar....det känns stort....

Tack Faster Bojjan för vad du betyder för mig !


skola i HolmträskDet här är skolan i Holmträsk där min far gick och lärde sig läsa.

Pappa gick i skolan mellan 1936 - 42, och man var 11 st i klassen . I samma lokal var det dock 3 paralellklasser så den lilla lokalen måste ha varit full av elever.

På den tiden var det ett annat liv i den lilla byn...
24 familjer, 155 människor,  55 mjölkkor och 17 hästar, och under en period fanns det även 2 affärer på byn.

En handlare skänkte en gång fläsk så man fick koka ärtsoppa till eleverna, men fläsket var surt, och när en elev påpekade detta fick han en snyting och så blev det också den enda gången man blev serverad skolmat.

Det var till att ha ett smörgåspaket och en mjölkflaska med sig.

1936 kom den 3e bilen till byn och jag vet att min far spekulerat i om det var för att eleverna inte skulle bli distraherade av bilarna som man inte hade några förnster mot vägen i skolsalen.
Vägen i Holmträsk var på den tiden smal och att möta en annan bil gick med nöd och näppe.
Lärarinnan som hade den ena bilen fick möte av en herre som körde ganska fort, hon hade rutan nervevad och armen utanför, vilket resulterade i att hon slog sönder armen och blev sjuk för en lång tid.

Så kom en ny lärarinna till byn, som inte alltid var pedagogisk och rättvis.( för övrigt den första lärarinnan med långbyxor )
Det berättas om en gång när 2 st skolböcker blivit förstörda. Fröken ville veta vem den skyldige var, men eftersom ingen ville ta på sig skulden bestämmde sig fröken för att det stod mellan 2 pojkar och klasskamraterna fick helt enkelt rösta om vem som var den skyldige.

En klasskamrat till min Far har berättat för mig att hans far hade problem med att uttala ordet  fjäder..sa istället fräder..
för varje gång som han sa fel så fick han ett slag över fingrarna med pekpinnen.

När man sedemera renoverade skolan så hittade man märken i en skolbänk som man tror var just dom slagen.
På den tiden och ända fram till 60 talet så hade man timmer flottning på byn, och barnen på den tiden roade sig med att springa på timmerstockar.

En gång ramlade en kamrat i , fröken som  hade sin lägenhet på övervåningen i skolan fick sätta på honom damkläder eftersom det var det enda hon hade, och man kan tänka sig den pojkens mamma förvånade min när han kom hem från skolan den dagen iklädd damkläder.

Jag gissar att vattnet borde ha varit hyfsat kallt...
Kallkällsforsen....eller som vi på norrländska säger " kallkällsfarsen "
Här har man i många år plockat liljekonvaljer, och många är dom gånger som jag följde med pappa hit kvällen innan midsommarafton för att plocka konvaljer till mamma.

Till....
Till....

Jag hade velat hålla din hand i min
och viska tack och förlåt
man ser vad man borde ha gjort och sagt
först efteråt

Nu är du en handfull aska blott
i en urnas kopparbädd
Du kan inte längre höra min röst
är jag rädd

Du hade nog ingen aning om
allt du gav mig av trygghet och stöd
Det är lite sent att tala så
till en död

Jag gick vid din sida år efter år
så tigande och sluten och tvär
Å att jag bara en endaste dag
hade dig här

Jag skulle ge resten av mitt liv
för denna enda dag
När allt stängt ine fick bryta loss
i ett slag......

N Bolander

Sverige är ett avlångt land

Våren har kommit olika långt...

Jag längtar upp till gården, det har jag sagt förr och jag säger det igen när jag ser bilderna som älskling skickat mig.

Så här såg det ut  pingstafton på gårdenIsen närmar sig bryggan
fågelhuset ser lite felplacerat ut nu...Isen snart i landHoppsan ! vad hände med bryggan nu......


Pyrobritts eldplats har tinat framUnderbara Holmträsket är isfritt....Vårnatt på gården

Dessa bilder om våren i Holmträsk rör vid spröda strängar inom mig....underbart att följa det som händer i naturen så nära och påtaglig.

Jag minns min barndom så påtagligt, jag minns doften av jord och mylla när man ser vintern ge vika.

Jag minns ljuset dom långa vårkvällarna med den klara höga luften.
Jag kan se min pappa framför mig i färd med att förbereda sig för vårbruket...

En saknad efter en tid som en gång var sprider sig inom mig och jag vill gråta av rörelse när jag tänker på mina strävsamma föräldrar och deras tid på gården med sorg och glädje, med möda kamp och hårt arbete, men framför allt med glädjen över att få bo så nära naturen .

Det är en förmån för mig att få ha gården kvar och när det är möjligt leva  och bo på den plats där som barn jag lekte och jag hoppas jag kan förvalta det väl och så som min pappa skulle velat....

MiljönI dag har vi tagit in en ny miljöbil i firman.
'
Avrustat en dieselbil och straipat en ny Etanolbil

Det känns bra...även om etanol bilar inte är det mest ultimata för miljön så är det i dagsläget ett bättre alternativ än diesel och bensin.

Vi måste alla dra vårt strå till stacken för en bättre miljö för våra efterkommande. 


Under tiden som jag väntade på maken i garaget i Sundbyberg tog " jyckobert" och jag en promenad runt Lötsjön.

Det är alltid trevligt med promenader där...och det tycker Moffi också som gärna retar pippisarna liiiiite ( betänk att bilderna är tagna  ca 4 km från Hötorget )Till min glädje upptäckte jag att mina favoriter konvaljerna blommar snart...
Hemma i norr så blommade alltid liljekonvaljerna till midsommar och kvällen innan midsommarafton åkte vi alltid till "kallkällsforsen " och plockade....

När jag gifte mig hade jag liljekonvaljer i min bukett och dom plockades av vällingby polisen ...så snällt
Nu stundar en ny helg...Pingsten...helgen då vi ska ryckas hän och andens eld från himmeln ska komma...

I unga år var det en stor helg som jag minns det...Nu känns det mest som en helg vilken som helst.

Maken åker upp till gården . I stället kommer min systerdotter Sofie hit...Hon har svarta bältet i att shoppa så jag gissar att det blir mycket " gå på stan "..så kan moster få hjälp också med att hitta klänning till kommande fester...det stundar en och annan 50 ´årsfest framöver.

Det ska bli riktigt  varmt i helgen så vi ska nog packa korgen och dra ut på Djurgården . prova ett nytt franskt bistro, och

Kanske en sväng ner på stan i nattlivet också... kanske...om gammel moster orkar...Lite ledsamt är det att jag inte kan åka med upp nu...hade gärna tittat till mamsen, men jag vet ju att B gör det...hon ska få lite nytt till sitt hem och lite ljudböcker tänkte jag hon skulle få testa..

Nu får han i lugn och ro göra en hel del saker på gården..kanske kommer det upp skivor i matrummet så vi kan tapetsera sen kanske kanske blir taket klart och kanske min bil blir besiktad...

Alla maskiner ska gås igenom inför säsongen och det finns tusen saker att göra...som tur är är min make ingen man som stressar utan tar det lilla lugna med det han gör.

Jag önskar ...
Jag önskar alla andra
det bästa som jag vet.
Jag kan ju inte be för dem
i all min gudlöshet.
Men skulle jag försöka,
då tror jag att det kom:
"Låt inte någon finnas till,
som ingen tycker om!"

Om människor är ringa
och fattiga - än sen,
om bara de blir älskade,
åtminstone av en.          
För rikedom och ära,
det låter kanske bra.
Men kärlek är i alla fall
det enda vi vill ha

Anna Greta Wide

RSS 2.0