"Arbete ger hälsa och välstånd"

Jag mår så bra här uppe. Kommer till ro. Jag kommer till naturen och låter naturen komma till mig.

Trots att det finns hur mycket som helst att göra efter flera års törnrosasömn så känner jag mig inte stressad. Byggnationer och stora tunga saker gör ju B och jag bara leker byggledare ibland.


Det som egentligen är ett problem är att det är svårt att låta bli att jobba. Jag är precis som mina syskon uppfostrade till att jobba hårt. Jag vill ju gärna göra det också, känner mig bara orolig och rastlös av att sitta och titta på allt som finns att göra.

Arbete gör ju att vi utvecklas och gör en del av våra drömmar möjliga. Ja mitt problem är ju inte att jobba utan att låta bli när min krassliga lekamen gör sig påmind.


Jag känner mig så välsignad som har så mycket att vara tacksam över. Vi har en underbar våning i stockholm. Vi har vårat sommarparadis " mitt barndomshem" som vi renoverar nu...och vi har "vårat " Mallorca som jag ständigt längtar till.
Medelhavets pärla där jag upplevt fantastiska saker.


Våran dröm är att kunna så småningom tillbringa vintrarana där och en del av sommaren här.


I kväll kommer min syster och hennes man hit. Hon ska ta reda på husvagnen som hon fått efter Far. Det ska bli så roligt att få visa henne vad som händer. Det har ju även varit hennes barndomshem.

Tänk om jag även fått visa min bror...

image85

image86


En ängel i mitt rum





Farfar hade en gång på 30 talet borgat för handelsmannen i grannbyn. Affären gick i konkurs och Farfar fick ta hand om resterna plus naturligtvis skulden.

Det lager som fanns av torrvaror som gryner, sockertoppar, kaffe, mjöl och dyl försökte han sig på att sälja för att försöka få tillbaka en del av skulden.

Så i det rum i " storstuga" som vi inrett som sovrum har alltså en gång i tiden varit en liten affär. Det var en kämpig tid rent ekonomiskt för Farfar. En gång när det kändes som svårast så sägs det att en ängel visade sig där i affären för farfar för att uppmuntra honom och låta honom förstå att det skulle komma ljusare tider.

Farfar var snäll. Alldelens för snäll enligt många. Det var inte bara den gången som han åkte på att betala en borgen utan det fick han göra igen några år senare.


Det känns i alla fall " betryggande" att veta att det varit änglar på besök i det rum där vi sover. Inte vilken ängel som helst utan farfars skyddsängel...

image81


3 kg bitsocker    1, 10
1,5 kg rökt fläsk  1 kr
1 kg Mjöl               1 kr

Att sörja har sin tid och sakna sin

image79

Det här är vad jag ser varje morgon när jag drar upp rullgardinen i sovrummet i " storstugan" Det finns inte mycket att klaga på över den utsikten.

I morse vaknade jag av att radion slog på och Artur Erikssons speciella röst fyllde rummet " när sommarvindar susa över fälten, när blommor dofta invid källans rand. När trastar drillar i de höga fälten  vid furuskogens tysta dunkla rand" En sång som är så förknippad med far så jag får nästan hjärtstillestånd.

Saknaden är så påtaglig här på gården. Om garagedörrana står öppna så väntar jag att han ska komma ut med storstövlarna på, kepsen på svaj och hammaren i högsta hugg. Hör jag ljud nere vid bryggan så tror jag strax att han ska komma därifrån bärande på ett nät eller en gädda i famnen. Hör jag en bil komma bort över vägen så ser jag far komma farande klädd i kostym och slips efter ett gudstjänstbesök.


Saknaden kan inte beskrivas i ord

Midsommar dagen 1947

På midsommardagen 1947 så landade ett flygplan på en gård i Holmträsk. Farbror n som bodde i gården satt ute på trappen och drack sitt eftermiddagskaffe och jag kan tänka mig att han satte kaffet i vrångstrupen när han ser vad som händer.

Det var 4 unga herrar som varit i Näsåker och firat , och som glada i hatten bestämmde sig för att i stället för taxi ta "flyget "hem dom ca10 mil det handlade om.

Det var naturligtvis en stor händelse i lilla Holmträsk
image78


Tanten som bodde i gården kallades för övrigt av oss ungdomar för " Kattkecke"


Midsommar 07

image76
image77

Ja så gick midsommaren sin gilla gång. Precis som i fjol så firade jag den med mamma på tu man hand.
Allt var som det brukat med andra ord.

Vind stilla, solen flödade och träden speglade sig i vattnet. Vi gick på en lång promenad genom byn. Mamma berättade saker för mig som jag aldrig hört förut. Vi åt sill lunch ute, och på kvällen grillade vi.

Mamma pigg och glad  över sällskap,och att få vara i Holmträsk. Glädje trots sorg och saknad som gör sig påmind.

Mor kämpar på och försöker, trots att jag läser mellan raderna.

Och trots en oändlig skönhet , trots glädje och sammvaro så känner jag en stor stor sorg när jag lägger mig.

13 år... Benny... och...S...

Här kommer en liten hälsnig från ett otroligt vackert Holmträsk. Vi håller ju som jag berättat förut på att renovera köket i storstugan. Har lite svårt med internet just nu så därför blir det inte så mycket  skrivet.
Vi har i alla fall hunnit med en hel del redan, och i morgon åker B hem till Stockholm för att ta hand om sin firma, kommer tillbaka om ett par veckor.  Nu har vi i alla fall själva köksregionen på plats. Vad som återstår nu är golv och väggar. Det blir jätte bra och jag känner en stooor tillfredstälellse  i allt vi gör här uppe. Gården som sakta men säkert börjat förfalla återgår nu lika sakta och lika säkert tillbaka till att vara just en gård som lever. Jag ska nu ta tag i inrednig och möblering och upprustnig ska bli jätteroligt trots att det gör ont både här och där.


I går firade B och jag 13 år som äkta makar. Som grädde på moset kom S hit och firade med oss.På morgonen gick jag ut och hissade flaggan , det var roligt att få hissa den i topp... B hjälpte S lite med bilen och på kvällen grillade vi lammkotletter och drack champagne. Jag fick en alldelens egen bil av B i gåva en liten Nissan sunny sport cupe som har fått arbetsnamnet "Benny...


I morgon ska jag åka in och hämta min mor som i vanlig ordning kommer för att fira midsommar med mig i Holmträsk.


Ja som jag sa förut så är det underbart här uppe det enda som stör idyllen lite skulle väl vara myggen då, men det känns just nu som en liten prövning i sammanhanget...


Det händer en massa saker på byn just nu och det är väldigt roligt. I går kom det en långtradare med ett helt nytt hus som ska byggas, man bygger bryggor och verandor och det känns som lilla Holmträsk lever och frodas om än bara för sommararen.



Vill önska Er alla som läser min blogg en riktigt trevlig midsommar , återkommer snart med mera berättelser från min hem by och min barndom.... 

"Holmen"

image75

Min kusin och hans familj hade ett sommarhus på "Holmen" i byn. Ja nu var det ju i och för sig inte bara en liten holme utan snarare en hel stor ö. Varje sommar när skolan var slut så kom de åkande i sin lilla röda Saab v4 för att fira sommaren på "Holmen. Det var liksom synonymt med sommar att dom skulle komma. Vi var bästisar och höll ihop hela långa sommarlovet.


Jag kunde ibland känna nån slags avundsjuka för att dom fick ha sin mamma och pappa tillsammans hela tiden. För oss som hade jordbruk så var sommaren ofta för mina föräldrar förknippad med mycket jobb och långa dagar ute på åkern. Men i gengäld så fanns mina kusiners mamma till för oss också och hennes stora hjärta räckte till för alla.


Jag minns hemtrevnad där i deras stuga. Jag minns vaxduken på bordet som var ljusblå och pryddes utav små textremsor bla. stod det " o ve,o aj o ack! en tagg i handen henne stack" Om jag inte minns fel så var det sagan om Törnrosa som återberättades på duken. Inne i det fina vardagsrummet så fanns det en öppenspis och nere vid veden som låg i en korg fanns det en stor tändsticksask som det också var text på " papper och ved och en brassticka med, så har du en varm och en härlig brasa framför vilken du med kaffe kan kalas" Min kusin hade en lite sagobok liggande på köks soffan."det är vår det är vår! sa Murmeldjuret, det är vår det är vår! sjöng bofinken. Somrarna på holmen måste ha satts sig djupt djupt i mitt minne eftersom jag minns så tydligt...


Det var alltid varmt och skönt åtminstone som jag minns det. Vi badade överallt . Ibland från färjan som gick från fastlandet till holmen (och som för övrigt farfar varit med och byggt.) Ibland tog vi båten åkte ut på sjön och hoppade från den. Ibland så sov vi i deras tält som dom rest framför bron. ett orange tält med blått tak.Min Farbror hade lagt masonit skivor utför den lilla backen framför så vi åkte rutchkana...


Min faster Bojan hade alltid gott fika att bjuda på och hon lyckades att få allting att bli till en fest. Till och med Blå bands pulversås och falukorv och makaroner blev som den värsta festmåltid. Sockerkaka och hastbullar allt smakade ljuvligt.

Å jag skulle kunna berätta så många ljusa barndomsminnen från somrarna på Holmen och det alltid närvarande intrycket av alltihopa är ljusa ljusa barndomsminnen fyllda av värme och kärlek.


Ja ljuvliga ungdom dig har jag kvar som bär mig i hjärtat på äldre dar


I mitt Hjärta



Holmträsk i mitt hjärta låt mig besjunga dig nu, åldrad i ungdomlig grönska, Byarnas by är Du
Av Byar jag känner i värden är du den by som fått allt, genom Holmträsket, skogen och öar, en skönhet mång tusenfalt?



Holmträsk

image66
image67
image68image69
image70

image72
image73
image74

En kväll i Juni

image58

Ja det var en kväll i Juni , just när sommarn var som bäst. Lilla Sigbritt var med Farfar som hon gilla allra bäst.Hennes hår var blekt av solen, hennes mun av smultron röd. Hon var vacker, han var stolt. Rak i ryggen som en fura...

Min farfar var min allra bästa vän när jag var en liten flicka. Han var min lekkamrat. min tröstare och min trygghet.
Jag minns hur stolt jag var när jag fick följa med på olika uppdrag, och farfar hade många uppdrag.
Han var engagerad i det mesta som handlade om byn. Han var flottningsledare på den tiden man hade flottning på byn. Han var en stor fiskare och ingen kunde som han ro drag, och ingen kom hem med så stora sikar och gäddor som han.


Han var en fena på att plocka bär. Han hade krafter utöver det vanliga och gick över berg och stockar och stenar på sin jakt efter blåbär, lingon och hjortron. Han plockade inte bara bär för husbehov utan han sålde också bär för att dryga ut hushållskassan, och så farmor skulle få pengar till nåt nytt tyg så mamma kunde sy henne en ny klänning.
Varje kväll när han varit ute i bärskogen så kom han hem med "konten" på ryggen full med bär. När vi blev lite äldre fick jag och min bror följa med farfar och plocka så vi också kunde tjäna en extra slant. När farfar fyllt sina kärl så brukade han hjälpa mig att fylla mina små hinkar.


Vi hade även grisar hemma på gården. Jag minns hur roligt det var att få vara med farfar och göra grismat!! Han brukade andvända sig av potatis som på något vis inte gick att andvända till hushållet. Han blandade dom i en stor järngryta som stod ute på gården. Så gjorde han eld under grytan, blandade i vatten och ett speciellt " grismjöl"  så rörde man det och kokade ihop det till en slags gröt som grisarna fick äta sen. Farfar brukade säga att " a Britt ä bra på kok grisgröt´n.


Eftersom Farmor och Farfar bodde på gården så var det ganska naturligt att vi höll ihop och gjorde allting tillsammans. Så det var  självklart när vi åkte iväg på våra söndagsutflykter att Farmor och Farfar var med. Jag förstår inte hur vi fick plats, med det gjorde vi. Pappa hade en Saab v4 då och i den fick vi plats. Mamma, pappa, farmor, farfar, jag och min bror. Plus picknick korg och camingstolar. Det var en ganska vanlig företeelse att vi åkte på söndagsutflykt. Då gjordes upp eld och man kokade kaffe på elden. vi grillade korv, och mamma eller farmor hade bakat en sockerkaka. Ibland när vädret tillät så badade jag och min bror, sen satt vi vid elden och farmor och farfar berättade spännande saker från "förr i tiden"


Han var en mycket mycket snäll människa som alla tyckte om, och jag hörde aldrig aldrig någon som inte pratade med respekt och värme om honom.
När vi började skolan så brukade han alltid komma med en liten slant i fickpeng, och alltid så hade han en karamell att bjuda på, (även om det ibland bara blev en sockerbit när han pratade om "göttbit").


Det är så skönt att ha sådana ljusa minnen att tänka på ibland när livet gör ont...jag  är mycket, mycket  tacksam för farmor och farfar

image59


Liten parlör

      " MYRRBÄRA"


Här kommer en liten parlör på  Norrlänsk dialekt eller ska vi säga på " Holmträskmåle"


Bå  --  Bjuda  
Eljes -- Annorlunda
Linbära - Lingon
Mearns - Medans
Marnomt   --- Nödvändigt
Kräka   --Djuren  
Faljes--Följas åt  
Farket  --populärt 
Kvennfalke   --  Kvinnor  
görä  -- Lera
himmgårn   -- Hemgården   
sönnstraffä  -- Odåga  
Töckä   --Det där   
Skälit  -- Värdefullt
Soti --- Smutsig   
Någt   -- Dåligt   
Myrrbära --- Hjortron
Rackt  --  Faktiskt   
Gammfalkä  --Gammla människor   
kvärnå  --  Svimma   
Farsen --   Forsen   
vål int  -- Gör inte  
kär gössä  --  Men oj då !   
Sjaljes --  Grimasera  
ä dannä -  Det där        


"Värsta lyxen"





Hemma på byn när jag var liten fanns det en gammal gumma som bodde med sin son i en skogskoja i skogen. Där fanns ingen el och inget vatten och värme fick dom från den vedeldade kaminen som stod mitt i rummet. Det var ingen stor koja, bara ett rum och det rummet användes till både kök matrum sovrum och allrum. Jag minns de gånger jag följde med min far eller min farmor dit att jag hade en känsla av mystik inom mig. Det var oerhört enkelt ordnat. Vatten stod på bänken i en hink, och eftersom det var en dryg bit ner dit dom hämtade vattnet så antar jag att den sysslan ålades sonen. Tanten hade skärmat av med ett skynke där hon sov och mycket utav det som fanns i kojan hade nog inte sett någon form av rengöring på väldigt länge. Jag minns att det luktade av allsköns odörer och det kändes inte så frestande att tacka ja till det man ville bjuda på när man kom dit... Jag antar att denna kvinna inte var bortskämd med saker som annars var ganska vanligt, som dagstidning, tv, färska matvaror och rena varma kläder. På vintern var kojan dragig och kall och man fick gå upp på natten för att hålla eld i kaminen. Hon sysselsatte sig oftast med en som hon sa "sticksöm" och så satt hon oftast när man hälsade på, vid fönstret med sin stickning. Hon hade slitit hårt, ensam fostrat och tagit hand om 4 barn. På den tiden fanns varken barnbidrag eller underhållsbidrag så var man ensam mamma så var man ensam. Så småningom byggde sonen ett hus nere i byn. Det var ett hus som vi skulle betrakta som halvfärdigt. Det var bara masonit på väggarna, bara plank på golven. Där fanns inget kakel i badrummet, och inga lister vare sig i tak eller på golv. Men där var el och vatten diskbänk spis tvättmaskin och toalett och för tanten var det "värsta lyxen". Hon fick ett nytt liv, och hon upptäckte civilisationen. Hennes nya stora passion var veckotidningarna som hon köpte och läste flitigt. Min lillasysters minne av denna tant är just alla veckotidningar. Ibland när man hälsade på fick man med sig en tidning och för oss som knappast fick se åt en veckotidning annat än i bästa fall en "Året runt" var ju detta hur spännande som helst. Så minns man henne sittande där i sitt nya kök med en tidning på bordet och en stickning i händerna. Så småningom hamnade hon på ålderdomshemmet i Bredbyn där hon även dog och sonen blev ensam kvar. Han var en ofta efterfrågad hantverkare som gärna hjälpte till med allsköns hantverk och även förste sågare på byns sågverk och även i grann byn. En morgon 1994 ramlade han ihop i källaren när han höll på tvätta kläder. Han hade fått en hjärnblödnig. Min farbror ordnade så han kom iväg till sjukhus. Det var svårt att hitta där hemma i röran, och just då i den allmänna stress som råder vid ett sådant tillfälle, så hittade man ingen plånbok. När man nästa dag åkte dit för att leta så hittade man plånboken gömd i en burk med 50 000kr i. Han har sedan den dagen när han drabbades av hjärnblödningen inte sagt ett enda ord, utan numera så pekar han bara nickar och skakar på huvudet. Huset han byggde det står på samma vis nu som för 13 år sedan. Det förfaller och ser snart ut som den skogskoja man lämnade när man flyttade in i det nybyggda. I garaget står hans bil och rostar sönder och minner om en svunnen tid... men ingenting varar för evigt människan är en tid,skrattar och gråter. Sen blir hon gräs och frid. Åren tillåter kossor på hennes grav. Mull var hon kommen av, mull blev hon åter. 


Pappas blomma !

image54


(Jag har mötts av så många protester sen jag bestämde mig för att sluta blogga ...so here i am again...kanske inte blir lika mycket i sommar när jag kommer att vara i Holmträsk en del med bredband -lika med noll...men ändock ska försöka skriva vidare om Holmträsk , min barndom och förfäder )


Sista gången pappa hälsade på oss 1998 fick jag en liten planta av honom. Den plantan bara växer och växer. Jag´har delat på den åtskilliga gånger , flyttat en del till Holmträsk, gett bort och flyttat upp på verandan. På vintern står blommorna under en press på verandan och jag lägger inte ner tid eller möda alls, trots det så bara växer den vidare både på balkongen och verandan. Pappas blomma

Meny a la Magda

 farmor.gif

Farmor gick allmänt under namnet Magda men hennes riktiga namn var Magda-Lena Barbara, och hon uttalade sitt andra namn precis så BAR BARA.
Så länge jag kan minnas farmor så var hon stödd på sin käpp, svårt haltande. Hon plågades svårt av sin värk och många gånger hade hon svårt med sitt humör och idag så har jag stor förståelse för det, när jag själv prövat på att plågas av värk i muskler och leder. Hon satt ofta ensam, tittade ut genom fönstret och funderade, väntade på att farfar eller någon annan på gården skulle komma hem. Många många gånger väntade hon med maten på spisen.

Och mat det kunde hon laga " a Magda"...

Ingen kunde som hon göra palt. För Er som inte smakat kan jag berätta att det är en blandning av mjöl, kornmjöl, salt, potatis och fläsk. Man river potatis och blandar allt till en smet som man formar till bollar fyller med fläsk och kokar i saltat vatten. Sedan äter man dom med lingonsylt och smör. Farmor hade ju naturligtvis riktigt smör och hemkokt lingonsylt av lingon som farfar plockat, i Hedvattnet, Trehörningen, eller bakom "gunålmyrkullen". Jag har naturligtvis ätit palt långt efter det att farmor gått bort men aldrig smakade den så bra som hemma hos farmor i hennes kök. Precis som min kusin C sa en gång så kan jag också känna doften och framför mig se ?paltgrytan? kokande. På tal om doft så en annan delikates som farmor gjorde var Mögelosten. Hon lindade in ost i först trasor sedan halm och så stoppade hon undan den längst ner i Boa och där låg den så länge så man kan nästan tro att den började röra på sig. När hon öppnade ost paketet spreds där en doft som jag inte kan beskriva. I dag så brukar en del säga" fotsvettsost" om mögliga ostars doft, men det är en grov underdrift jämfört med hur denna luktade, men gott det minns jag att det smakade. En annan delikates som hon gärna bjöd på var Frikadeller. Hon brukade riva morötter i smeten och det var super gott med kokt potatis och lite av den sky som hon kokat frikadellerna i. Till det så serverades med förtjusning svagdrickan som kom från bryggeriet i Sollefteå. Bryggeribilen kom varje vecka till byn och jag minns precis hur han såg ut han som körde, precis som jag minns svagdrickan som smakade ljuvligt.  5 liters flaskor med patentkork. Finns inte att få någonstans i dag som smakar som den. Gädda är ingen fisk som jag gärna äter i dag, men när farfar fiskat och rökt den i sin egen rök bakom lilla stugan nere vid jordkällaren då smakade till och med Gädda gott. "Meseruppa" var som en gröt som man rev messmör i den var härligt kolafärgad och len, man blandade i en klick smör och mums. Farmor brukade även servera den med en ägghalva i, men det har jag aldrig provat. Meseruppa är däremot något som mamma gärna bjuder oss på och min syster och jag brukar ringa och skryta för varandra när vi är hos mor " gissa vad jag ska få nu"? nääää Meseruppa ! fyyy vad orättvist !! för övrigt så kallade farfar denna anrättning för ?mesesåvrä? obegriplig svenska. Sluring var en form av fläsksås som hon gjorde i stekpannan det var som jag minns det en utav pappas älsklingsrätter... åh det fanns så mycket gott i farmors skafferi Negerhuvva som i dag kallas för chockladbollar, kalvdans, brömaja, bryta, tjockmjölka som farfar brukade blanda med blåbärssylt och vispa så den blev som den lenaste yoghurt... ja hon var en riktig liten mattant som gjorde så mycket gott utav det lilla hon hade.

Farmor var väldigt finurlig, hade många olika uttryck och ordspråk att ta till, och hon tyckte om att berätta om sin barndom och sina syskon och sin uppväxt i Åbosjön på den lilla lilla holmen där. Det var så mysigt att vara med farmor de dagar som var " bra dagar". Andra sämre dagar när värken plågade henne var inte humöret det bästa och hon kunde vara både hård och dräpande i sina kommentarer, men som jag sa i början har man provat på att ha ont både här och där så vet man vad humöret kan göra med en. Sista tiden hemma i Holmträsk satt hon i rullstol efter att ha drabbats av en propp i hjärnan. Den sommaren när jag var 15 år var jag hemma med henne tog hand om henne och höll henne sällskap när farfar var på slåttana. Jag tror att det var de samtalen vi hade då som etsat sig fast i mitt minne mest. Hon var därinne en mycket go och rar gammal farmor som jag tyckte mycket mycket om


RSS 2.0